Sănătatea orală este deseori neglijată, fiind considerată o prioritate abia în momentul în care devine o problemă de ordin estetic sau atunci când începe să provoace disconfort, motiv pentru care mulți pacienți ajung la medic abia în momentul în care afecțiunea escaladează și necesită un tratament complex. Un lucru neștiut este că, netratate la timp, afecțiunile stomatologice pot declanșa sau agrava probleme de sănătate cronice grave, unele dintre acestea putând solda chiar și cu decesul pacientului. În acest articol vom prezenta pe larg legătura dintre sănătatea orală și cea generală, exemplificând riscurile asociate, dar și soluțiile de remediere și, mai important, de prevenție împotriva acestora.
Cum influențează sănătatea orală starea întregului organism
Sănătatea orală înseamnă mai mult decât un zâmbet frumoși și dinți albi, fiind unul dintre pilonii de bază ai sănătății generale a organismului. Tot mai multe studii arată faptul că există o legătură clară între problemele dentare și anumite categorii de afecțiuni care se instalează sau de dezvoltă în corp din cauza bacteriilor existente în cavitatea bucală.
Gura găzduiește în mot natural mii de tipuri de bacterii, majoritatea fiind inofensive pentru sănătate sau chiar necesare în procesele de masticație și digestie, pentru potențarea gustului etc. Cu toate acestea, neglijarea igienei dentare provoacă apariția unor grupuri de bacterii dăunătoare care cauzează inflamații, tartru și carii, probleme care, în timp, duc la dezvoltarea unor afecțiuni precum gingivita, parodontita sau infecții care, netratate, pot migra în corp, provocând complicații greu sau chiar, în unele cazuri, imposibil de tratat ulterior.
Primele semne ale unei igiene dentare necorespunzătoare se observă la nivelul dinților și gingiilor, semne care ar trebui să determine o vizită iminentă în cabinetul stomatologic pentru a preveni agravarea lor. Durează mai puțin de 24 de ore ca dinții să fie învăluiți de un film bacterian care, în contact permanent cu saliva și aerul, se sedimentează pe suprafața acestora, creând contextul perfect pentru depunerile de placă bacteriană care, la rândul ei, se va transforma în scurt timp în tartru. Acest lucru va crea un aspect neplăcut dinților, încărcat, cu modificări de nuanță, și va favoriza apariția cariilor. Totodată, depunerile de pe dinți pun presiune pe gingii, cauzând retracția acestora și descoperirea rădăcinilor, făcându-le predispuse la infecții și, implicit, la apariția bolilor parodontale care pot culmina cu pierderea dinților. Netratate la timp, toate aceste probleme escaladează în afecțiuni variate care pun atât sănătatea, cât și viața pacientului în pericol.
Afecțiuni care pot apărea sau care se agravează din cauza unei igiene necorespunzătoare
Numărul problemelor de sănătatea asociate afecțiunilor stomatologice netratate este în continuă creștere, conform studiilor derulate până în prezent, motiv pentru care se derulează numeroase campanii de informare privind importanța unei igiene dentare corecte ca metodă principală de prevenție. Există dovezi în ceea ce privește legăturile directe între infecțiile dentare și afecțiunile cardiovasculare, respiratorii, neurodegenerative și nu numai. Iată principalele motive pentru care grija pentru sănătatea orală ar trebui să însemne mai mult decât dorința de a avea un zâmbet frumos:
Infecții respiratorii
Cavitatea orală este interconectată de toate elementele sistemului respirator, ceea ce înseamnă că bacteriile din gură pot ajunge foarte ușor în plămâni, prin inhalare. Un risc mai ridicat în acest sens îl prezintă persoanele care suferă deja de boli respiratorii cronice, cum ar fi bronșita sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Cu toate acestea, studiile arată că infecțiile orale și parodontita pot fi responsabile și de apariția afecțiunilor pulmonare, inclusiv pneumonia, și nu doar de agravarea lor, din cauza faptului că, o dată ajunse în sistemul respirator, bacteriile orale provoacă inflamații și infecții suplimentare, deteriorând semnificativ starea de sănătate a pacientului. Drept urmare, menținerea unei igiene orale adecvate și tratarea imediată a infecțiilor dentare pot reduce semnificativ riscul de pneumonie și alte afecțiuni respiratorii.
Boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate globală și, din nefericire, există numeroase cercetări care au arătat o legătură clară între sănătatea orală și riscul apariției acestora. Inflamația din cavitatea bucală, caracteristică bolilor parodontale, poate crește riscul de ateroscleroză, o afecțiune care blochează arterele prin acumularea de plăci de colesterol și care, în timp, poate duce la hipertensiune arterială, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Bacteriile care cauzează parodontita pot pătrunde în fluxul sanguin și pot elibera toxine care deteriorează endoteliul, stratul interior al vaselor de sânge. Endoteliul lezat permite acumularea mai rapidă a colesterolului, blocând astfel arterele. În plus, inflamația cronică activează sistemul imunitar, ceea ce poate provoca un răspuns inflamator sistemic – factor major de risc pentru boli cardiovasculare.
Diabetul
Între diabetu și sănătatea orală există o relație bidirecțională care se descrie prin faptul că diabeticii sunt mai predispuși la boli parodontale, deoarece nivelul ridicat de glucoză din sânge favorizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală, favorizând apariția infecțiilor dentare și gingivale, în timp ce infecțiile și inflamațiile cronice din cavitatea bucală îngreunează controlul glicemiei, agravând simptomele diabetului.
Afecțiuni neurodegenerative
Specialiștii au ajuns la concluzia că există o legătură directă între sănătatea orală și afecțiunile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Chiar dacă cercetările sunt însă în desfășurare, s-a descoperit faptul că inflamația cronică din corp reprezintă un factor de risc pentru declinul cognitiv, fiind detectate bacterii care cauzează parodontita în creierul pacienților diagnosticați cu Alzheimer. Aceste bacterii se deplasează către creier pe calea fluxului sanguin, unde pot declanșa inflamații și pot accelera deteriorarea neuronilor. Drept urmare, menținerea unei igiene orale corecte și riguroase pentru a preveni bolile parodontale poate contribui la reducerea riscului de inflamații sistemice și, implicit, a riscului de boli neurodegenerative.
Probleme în timpul sarcinii
Sănătatea orală este extrem de importantă și în timpul sarcinii, chiar dacă viitoarele mămici se lovesc de anumite limitări în ceea ce privește intervențiile stomatologice pe care le pot efectua în această perioadă. Schimbările hormonale, fluctuațiile de aciditate din cavitatea orală și presiunea pusă pe sistemul imunitar pot crește riscul de gingivită, cunoscută sub numele de „gingivită de sarcină”, care afectează până la 70% dintre femeile însărcinate. Menținerea unei igiene optime previne aceste probleme și diminuează riscul de infecții și inflamații care ar afecta negativ evoluția sarcinii, fiind asociate cu un risc crescut de naștere prematură și greutate scăzută la naștere.
Ce poți face pentru a avea grijă de sănătatea orală
Din fericire, menținerea sănătății orale nu este deloc un lucru dificil și se bazează pe lucrurile mici, făcute zi de zi, pentru a ține la distanță riscurile și problemele asociate. Drept urmare, pentru a avea grijă activ de sănătatea ta generală trebuie să ții cont de câteva recomandări foarte ușor de implementat:
Menține o igienă riguroasă acasă
O rutină zilnică de îngrijire a dinților implică periajul riguros de două ori pe zi timp de aproximativ două minute, dar și utilizarea aței dentare și a apei de gură, pentru a îndepărta eficient resturile alimentare și bacteriile acumulate.
Efectuează periodic controale de rutină
Eforturile de acasă trebuie susținute de vizite periodice la medicul dentist pentru a identifica eventuale probleme, care nu sunt sesizabile cu ochiul liber, când încă se află într-un stadiu incipient și sunt ușor de tratat, evitând astfel eventuale complicații.
Igienizările profesionale
Cel puțin de două ori pe an se recomandă efectuarea unor sesiuni profesionale de igienizare – detartraj, periaj și airflow, pentru a elimina până la 99,99% din placa bacteriană acumulată și eventualele depuneri de tartru.
Ai grijă la dietă
Alimentația joacă un rol important chiar și pentru sănătatea orală, dat fiind faptul că starea tuturor țesuturilor din cavitatea orală depinde în mod direct de nutrienți esențiali cum ar fi calciul sau vitamina D. În plus, pentru a proteja smalțul și a preveni cariile se recomandă limitarea consumului de zahăr și alimente cu aciditate ridicată.
Renunță la vicii
Fumatul este unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății orale. Deoarece slăbește capacitatea naturală a organismului de vindecare și combatere a infecțiilor, crește riscul de dezvoltare a problemelor dentare, în principal a bolii parodontale.
CONCLUZIE
Corpul uman este un sistem complex a cărui funcționare optimă depinde în mod direct de starea fiecărui element din componența sa. Asta înseamnă că efectele negative ale deteriorării unuia dintre acestea se resimt la nivel general, motiv pentru care este important să aloci o grijă specială, în egală măsură, tuturor, pentru a evita neplăceri și probleme greu de gestionat ulterior. Ai grijă atât de zâmbetul tău, cât și de sănătatea generală a organismului tău, creându-ți o rutină zilnică optimă de îngrijire dentară, efectuând vizite de rutină la medicul dentist măcar de două ori pe an, eliminând viciile și consolidându-ți un plan alimentar echilibrat și nutritiv.